ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Ολο το σχέδιο για πάγωμα των μειώσεων

Δεκαέξι παρεµβάσεις σε συντάξεις, µερίσµατα, εφάπαξ και εισφορές περιλαµβάνει το κυβερνητικό πακέτο για το Ασφαλιστικό, που έχει ως βασική «φιλοσοφία» να µην υπάρξουν νέες περικοπές.
Η νέα ηγεσία του υπουργείου δεν υπέγραψε δύο σχέδια εγκυκλίου για κύριες και επικουρικές συντάξεις, ενώ οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού σχεδίου θα παρουσιαστούν στις προγραµµατικές δηλώσεις.
Στα ταµεία κύριας ασφάλισης αποφασίστηκε να παγώσει ο νέος τρόπος υπολογισµού και να µην τεθεί σε ισχύ η «βασική» και «αναλογική» σύνταξη
Επίσης θα καταργηθούν µία σειρά διατάξεις στους επικουρικούς φορείς και στα µετοχικά ταµεία, ενώ θα επανεξεταστεί ο τρόπος υπολογισµού του εφάπαξ.Ειδικό πακέτο θα υπάρξει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, που θα συνδυαστεί και με γενικότερες αλλαγές στη ρύθμιση οφειλών προς τα Ταμεία. Πάντως καθοριστικός παράγοντας για τις αλλαγές είναι η εξεύρεση ζεστού χρήματος, με δεδομένο πως το ασφαλιστικό σύστημα είναι στο «κόκκινο».
Είναι χαρακτηριστικό πως στα ταμεία κύριας ασφάλισης η μαύρη τρύπα θα φτάσει φέτος το 1,5 δισεκατομμύριο, ενώ θα απαιτηθεί ένα ακόμα δισεκατομμύριο για να υλοποιηθούν οι εξαγγελίες. Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται πρόσθετες πηγές χρηματοδότησης, ενώ προβλέπεται η δημιουργία «κουμπαρά» για τα Ταμεία.
Πρόκειται για το βασικό στοίχημα της νέας ηγεσίας του υπουργείου, καθώς τους τελευταίους μήνες τα έσοδα είναι σε ελεύθερη πτώση και η ρύθμιση οφειλών έχει βαλτώσει. Ουσιαστικά οι μεγαλύτεροι ασφαλιστικοί φορείς δίνουν μάχη για να εξασφαλίσουν ζεστό χρήμα, ενώ ενδεικτικά αναφέρεται πως το ΙΚΑ στρέφεται ακόμα και στον... εσωτερικό δανεισμό για να καταβάλει συντάξεις και άλλες παροχές.

1-Κύρια σύνταξη

Στην «αναστολή» της εφαρμογής του νόμου 3863 για τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων προχωρά το υπουργείο. Η συγκεκριμένη διάταξη κανονικά έπρεπε να εφαρμοστεί την 1η Ιανουαρίου και προέβλεπε την καταβολή «βασικής» και «αναλογικής» σύμβασης αλλά τώρα παραπέμπεται στις καλένδες.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης έχει επισημάνει πως δεν πρόκειται να υπάρξουν νέες μειώσεις, ενώ σε δηλώσεις του σημείωσε πως «δεν θα εφαρμοστούν όσα αναφέρονται στο mail Χαρδούβελη για όρια ηλικίας και συντάξεις».
Αναλυτικά οι αλλαγές στα ταμεία κύριας ασφάλισης που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό σχέδιο είναι οι εξής:
Παγώνει ο νέος τρόπος υπολογισμoύ των κύριων συντάξεων. Οπως ήδη αναφέρθηκε οι αλλαγές προβλέπονταν στον νόμο 3863 και το νέο σύστημα επρόκειτο να επηρεάσει όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από το 2015.
Ωστόσο ο Δ. Στρατούλης δεν υπέγραψε σχέδιο-εγκύκλιο για τον νέο τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων. Τώρα αναζητείται νέα φόρμουλα για τον τρόπο υπολογισμό των συντάξεων και όλα δείχνουν πως «κλειδώνει» η παράταση του ισχύοντος συστήματος για τρεις έως έξι μήνες (ώστε να βρεθεί η τελική λύση).
Χορηγείται η 13η σύνταξη σε όσους παίρνουν κάτω από 700 ευρώ
Επανέρχεται η σύνταξη των 360 ευρώ στους ανασφάλιστους υπερήλικες. Τη σύνταξη καταβάλλει ο ΟΓΑ.
Διατηρείται το ΕΚΑΣ. Το επίδομα καταβάλλεται στους χαμηλοσυνταξιούχους και στόχος είναι να μην υπάρξουν αλλαγές στα κριτήρια χορήγησής τους.
Επιταχύνονται οι διαδικασίες για να περάσουν οι υποψήφιοι συνταξιούχοι από τα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), ώστε να περιοριστεί η ταλαιπωρία.
2-Αλλαγές σε επικουρικές και εφάπαξ
Παγώνουν μια σειρά διατάξεων με στόχο να σταματήσουν οι μειώσεις στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας. Αναλυτικά οι παρεμβάσεις είναι οι ακόλουθες:
Καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό -σύμφωνα με τον νέο γενικό γραμματέα κοινωνικής ασφάλισης Γ. Ρωμανιά- δεν προχώρησε προσχέδιο εγκυκλίου για περικοπές από 8% έως 15% στην επικουρική ασφάλιση.
Σημειώνεται πως με βάση τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος κάθε φορά που προκύπτει έλλειμμα θα έπρεπε να «ψαλιδίζονται» οι παροχές.
Η αρχή έγινε πέρσι τον Ιούλιο στο ΕΤΕΑ (ενιαίο επικουρικό) όπου υπήρξε μείωση 5,2% στις καταβαλλόμενες συντάξεις.
Καταργείται η ρήτρα θανάτου στα επικουρικά ταμεία. Η «επίμαχη» διάταξη προέβλεπε πως οι ασφαλισμένοι θα επέλεγαν αν θα μεταβιβάζεται μελλοντικά η σύνταξη στον/στη σύζυγο και στα τέκνα.
Σε περίπτωση που επέλεγαν να μη μεταβιβάζεται θα έπαιρναν- με βάση τη νομοθεσία- μεγαλύτερο ποσό. Η συγκεκριμένη διάταξη επρόκειτο να τεθεί φέτος σε ισχύ αλλά όπως αναφέρθηκε θα καταργηθεί.
Παγώνει κάθε διάταξη που οδηγεί στην αλλαγή της φυσιογνωμίας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Θα επανεξεταστεί μεταξύ άλλων η σύσταση ατομικών μερίδων καθώς και η δυνατότητα μετατροπής επικουρικών σε επαγγελματικά ταμεία.
Καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα μετοχικά ταμεία. Στόχος είναι -όπως και στα επικουρικά- να μπει φρένο στις μειώσεις στα καταβαλλόμενα μερίσματα.
Επανεξετάζεται ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ. Ο νέος τρόπος υπολογισμού είχε μεν ανακοινωθεί αλλά δεν είχε οριστικοποιηθεί ο μαθηματικός τύπος. Η νέα ηγεσία του υπουργείου δηλώνει πως θα εξετάσει εκ νέου το θέμα.
3-Πακέτο για ελεύθερους επαγγελματίες
Ολοκληρωμένο πακέτο θα υπάρξει για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς σχεδόν οι μισοί ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ έχουν κάνει στάση πληρωμών. Το βασικό σχέδιο που έχει τεθεί επί τάπητος προβλέπει τα εξής:
Κατάργηση της ποινικοποίησης των οφειλών των ελευθέρων επαγγελματιών.
Βελτίωση της ρύθμισης που επιτρέπει την επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας στον ΟΑΕΕ. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει ελεύθερη επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας -που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες εισφορές- για διάστημα τουλάχιστον δύο χρόνων. Εναλλακτικό σενάριο προβλέπει να μπορούν οι ελεύθεροι επαγγελματίες να κατέβουν έως και τρεις κατηγορίες (σήμερα είναι δύο).
Αύξηση του ορίου των 20.000 ευρώ για τη δυνατότητα λήψης σύνταξης στην περίπτωση ελευθέρων επαγγελματιών που έχουν οφειλές στον ΟΑΕΕ. Εξετάζεται για όσους χρωστάνε μέχρι 50.000 ευρώ να υπάρχει συμψηφισμός του 75% της οφειλής με τα αναδρομικά των συντάξεων, καθώς καθυστερεί κατά οκτώ με εννιά μήνες (μέσος όρος) η έκδοση απόφασης. Το υπόλοιπο 25% θα παρακρατείται μηνιαία από τη σύνταξη.
Φόρμουλα αναζητείται και για όσους χρωστούν μεγαλύτερα ποσά στον ΟΑΕΕ. Μία λύση είναι να καταβάλουν εφάπαξ το ποσό που υπερβαίνει τα 50.000 (π.χ. αν χρωστάνε 60.000 να δίνουν τις 10.000) και στη συνέχεια να μπαίνουν στη ρύθμιση που ήδη αναφέρθηκε.
Παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης από τον κλάδο υγείας του ταμείου και σε ελεύθερους επαγγελματίες με ληξιπρόθεσμα χρέη, που καταβάλλουν δύο μηνιαίες εισφορές τον χρόνο.
Νέα ρύθμιση για τις οφειλές, κουμπαράς για τα έσοδα των ταμείων
Με «λίφτινγκ» στη ρύθμιση οφειλών και με τη δημιουργία ενός «κουμπαρά» για τα Ταμεία θα επιχειρεί να καλυφθεί το οικονομικό κενό. Η εξεύρεση ζεστού χρήματος για το Ασφαλιστικό αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης, καθώς τα Ταμεία κινδυνεύουν να χάσουν τη μάχη με τα ελλείμματα.
Οι βασικές κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση είναι οι εξής:
Δημιουργία «κουμπαρά» για τα Ταμεία. Συγκεκριμένα θα δημιουργηθεί «Ταμείο Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης». Εκεί θα κατευθύνονται έσοδα από τη διαχείριση του φυσικού πλούτου της χώρας (εκμετάλλευση ορυχείων, μεταλλείων και μελλοντικά υδρογονανθράκων) καθώς και έσοδα από εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης
Επίσης εξετάζεται στο Ταμείο να κατευθυνθούν έσοδα από τη γενική φορολογία, τμήμα των προστίμων που επιβάλλονται από τις ανεξάρτητες αρχές αλλά και έσοδα από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας.
Βελτίωση της ρύθμισης οφειλών. Για το θέμα αυτό έχουν εξεταστεί διαφορετικά σενάρια. Μεταξύ άλλων συζητείται ο υπολογισμός της μηνιαίας δόσης ως ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος.
Για παράδειγμα για χρέη προς τα Ταμεία να είναι μέχρι 20%, ενώ για χρέη προς τους ασφαλιστικούς φορείς και την εφορία να φτάνει έως και το 30%.
Το τελευταίο διάστημα η ρύθμιση βρίσκεται κυριολεκτικά σε τέλμα, καθώς οι οφειλέτες προσδοκούν ακόμα ευνοϊκότερη διάταξη. Ενδεικτικό της πτωτικής πορείας των αιτήσεων είναι πως τον Νοέμβριο ξεπερνούσαν τις 2.000 οι αποφάσεις που έβγαιναν κάθε ημέρα. Ωστόσο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου οι αιτήσεις κυμαίνονταν από 519 έως 1.027 την ημέρα.
Με δεδομένα τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Ταμεία εφαρμόζουν την τακτική των... καθυστερήσεων όσον αφορά στις συντάξεις. Υπολογίζεται πως περισσότερες από 350.000 αιτήσεις για κύριες συντάξεις, επικουρικές και εφάπαξ στοιβάζονται στα συρτάρια των Ταμείων.
Ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης φτάνει -ή και ξεπερνά σε ορισμένες περιπτώσεις- τα δύο χρόνια και το υπουργείο καλείται να πάρει μέτρα για την επιτάχυνση των διαδικασιών.
Ωστόσο ειδικοί στο Ασφαλιστικό εκτιμούν πως για την άμεση καταβολή όλων αυτών των συντάξεων και των εφάπαξ θα έπρεπε να εξευρεθεί ένα ποσό της τάξης των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ