ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Υπολογισμός συντάξεων με «μεικτό» σύστημα

Ποιες είναι οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία
Με ένα «μεικτό» σύστημα υπολογίζονται από την 1η Ιανουαρίου οι κύριες συντάξεις στο Δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το τελικό ποσό προκύπτει από το άθροισμα της «βασικής» και της «αναλογικής» σύνταξης με βάση όσα προβλέπονται στους νόμους 3863/2010 και 3865/2010.
Οι αλλαγές αυτές δεν επηρεάζουν περίπου 150.000 ασφαλισμένους που έχουν προλάβει να θεμελιώσουν δικαίωμα μέχρι το τέλος του 2014.
Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν τη σύνταξή τους να υπολογίζεται με το «παλαιό» σύστημα ανεξαρτήτως του πότε θα ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Ωστόσο, θα επηρεαστούν 100.000 άτομα που θα «κλειδώσουν» το συνταξιοδοτικό δικαίωμα την επόμενη διετία.
Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι θα δουν τη σύνταξή τους να υπολογίζεται ως εξής:
1 Τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 θα υπολογιστούν με βάση τον «παλαιό» τρόπο. Συγκεκριμένα ανά Ταμείο προβλέπονται τα εξής:
ΙΚΑ: Ο υπολογισμός γίνεται με την καλύτερη 5ετία αποδοχών στην τελευταία 10ετία ασφάλισης. Ως τελευταία δεκαετία νοείται η δεκαετία που ξεκινά από το έτος το προηγούμενο εκείνου που υποβλήθηκε η αίτηση. Για παράδειγμα, αν η αίτηση συνταξιοδότησης υποβληθεί φέτος, η δεκαετία εκ της οποίας θα επιλεγούν τα 5 καλύτερα έτη θα ξεκινά από το 2014 και θα ολοκληρώνεται το 2005.
Δημόσιο: Οι συντάξεις υπολογίζονται με βάση τις συντάξιμες αποδοχές του Οκτωβρίου 2011. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ο βασικός μισθός, το επίδομα των 140,8 ευρώ και το επίδομα θέσης ευθύνης εφόσον ο υπάλληλος το λαμβάνει επί τουλάχιστον μία διετία. Ο συντελεστής αναπλήρωσης είναι στο 80% για τα έτη μέχρι το 2007 και στο 72% για τα έτη από το 2008 έως το 2015.
ΟΑΕΕ: Οι συντάξεις υπολογίζονται με βάση τις κατηγορίες ασφάλισης τις οποίες έχει καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας κατά τον ασφαλιστικό του βίο. Συνήθως συμφέρουσα είναι η επιλογή των καταστατικών διατάξεων των φορέων (ΤΕΒΕ, ΤΑΕ), ενώ για τους ασφαλισμένους στο ΤΣΑ η επιλογή των διατάξεων του ΟΑΕΕ.
ΕΤΑΑ: Για τους ασφαλισμένους (ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ, Ταμείο Νομικών) λαμβάνονται υπόψη τα έτη ασφάλισης και οι καταβληθείσες εισφορές.
2 Τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. Το ποσό της βασικής σύνταξης φέτος διαμορφώνεται στα 360 ευρώ τον μήνα. Οσον αφορά την αναλογική σύνταξη, αυτή εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τον μισθό.
Τα δύο αυτά ποσά θα προστεθούν και θα προκύψει η τελική σύνταξη. Πάντως όσοι ανοίξουν φέτος την πόρτα εξόδου αναμένεται να έχουν οριακές αλλαγές από τον νέο τρόπο υπολογισμό.
Στο «μέτωπο» των κύριων συντάξεων ακόμα δύο αλλαγές προβλέπονται σε παλαιότερους νόμους και εφαρμόζονται σταδιακά:
  • Μειώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα το ποσοστό αναπλήρωσης για τις συντάξεις του Δημοσίου και των ειδικών ταμείων.
Η σχετική ρύθμιση προβλέπεται στον Νόμο 3029/02 και αφορά τα χρόνια που συμπληρώνει ο εργαζόμενος μετά την 1η Ιανουαρίου 2008.
  • Μειώνεται κατά 4% το ποσό της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ με βάση όσα προβλέπονται στον Ν. 2458/97. Ωστόσο η βασική σύνταξη αναπληρώνεται από την κύρια σύνταξη για την οποία έχουν καταβληθεί οι σχετικές εισφορές και δεν επέρχεται μείωση στο τελικό ποσό.
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ