ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

Ερχονται ανατροπές από το 2015

Εννιά αλλαγές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, εφάπαξ, μερίσματα αλλά και όρια ηλικίας φέρνει το 2015.
Οι αλλαγές προβλέπονται σε παλαιότερους νόμους που εφαρμόζονται σταδιακά και αφορούν το σύνολο των εργαζομένων αλλά και περίπου δύο εκατομμύρια συνταξιούχους.
Η βασική αλλαγή που φέρνει το 2015 αφορά στον τρόπο υπολογισμού των κύριων συντάξεων στο Δημόσιο αλλά και στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων (με βάση νόμο του 2010).
Παράλληλα συνεχίζουν να «τρέχουν» επιμέρους ρυθμίσεις για τις συντάξεις στο Δημόσιο, στα ειδικά ταμεία και στον ΟΓΑ με βάση παλαιότερους νόμους.
Τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει και η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στους φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας αλλά και σε μετοχικά ταμεία. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως κάθε φορά που θα προκύπτει έλλειμμα θα περικόπτονται αυτομάτως οι παροχές. Εδώ πρέπει να επισημανθεί πως από την 1η Ιανουαρίου θα υπάρξουν ανατροπές και στα όρια ηλικίας συγκεκριμένων κατηγοριών (με βάση παλαιότερους νόμους).
Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η «επίσκεψη» των δανειστών στη χώρα, με δεδομένο πως έχουν κατά καιρούς αναφερθεί στο ασφαλιστικό (π.χ. αύξηση των απαιτούμενων ετών από 15 στα 20, ΕΚΑΣ). Ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν επιθυμεί νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και αναμένεται να παρουσιάσει αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των Ταμείων.
Το «Εθνος-Συντάξεις» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά τις αλλαγές που θα φέρει η νέα χρονιά με βάση νόμους που έχουν ήδη ψηφιστεί:
1. Νέος τρόπος υπολογισμού της κύριας σύνταξης. Οι αλλαγές αυτές προβλέπονται στον νόμο 3863/2010 και αφορούν όσους θεμελιώνουν δικαίωμα από τη νέα χρονιά και μετά. Συγκεκριμένα με βάση τον νόμο Λοβέρδου/Κουτρουμάνη στις κύριες συντάξεις θα εφαρμοστεί ένα μεικτό σύστημα:
• Τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2010 θα υπολογιστούν με βάση τον «παλαιό» τρόπο. Για παράδειγμα στο ΙΚΑ θα μετρήσει η καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας.
• Τα χρόνια ασφάλισης μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή το άθροισμα βασικής και αναλογικής σύνταξης. Η βασική σύνταξη τη νέα χρονιά διαμορφώνεται στα 360 ευρώ, ενώ η αναλογική σύνταξη εξαρτάται από τα έτη ασφάλισης και τον μισθό.
• Τα δύο αυτά ποσά θα προστεθούν και θα προκύψει η τελική σύνταξη.
2. Επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία. Το μέτρο εφαρμόστηκε για πρώτη φορά τον Ιούλιο στο ΕΤΕΑ, όπου υπήρξε μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 5,2%. Τη νέα χρονιά θα εφαρμόζεται σε όλα τα Ταμεία, με τον έλεγχο να γίνεται ακόμα και ανά τρίμηνο.
 Ουσιαστικά κάθε φορά που θα προκύπτει έλλειμμα θα πρέπει να μειώνονται οι συντάξεις.
3. Αλλαγές στο εφάπαξ. Διαφορετικές «ταχύτητες» ισχύουν για τον υπολογισμό του εφάπαξ. Για παράδειγμα στο Δημόσιο όσοι υπέβαλαν τα χαρτιά τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2013 δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο καταβαλλόμενο ποσό (που κατά μέσο όρο διαμορφώνεται στα 29.000 ευρώ).
Ωστόσο, όσοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά θα δουν το εφάπαξ να υπολογίζεται με νέο τρόπο. Το νέο σύστημα αναμένεται να κάνει «πρεμιέρα» από τον Απρίλιο του 2015 και μετά, οπότε και θα αρχίσουν να καταβάλλονται τα εφάπαξ σε όσους δημοσίους υπαλλήλους έκαναν αίτηση πέρσι το φθινόπωρο.
Για τον υπολογισμό του καταβαλλόμενου ποσού θα λαμβάνονται υπόψη μία σειρά δεδομένων, μεταξύ των οποίων είναι και η οικονομική κατάσταση του φορέα. Συγκεκριμένα, για να καθοριστεί το ύψος του χορηγούμενου εφάπαξ -με βάση τον νέο μαθηματικό τύπο- λαμβάνονται υπόψη: οι συνολικές ετήσιες εισφορές, τα έτη συσσώρευσης εισφορών, η ετήσια μεταβολή της βάσης υπολογισμού των εισφορών, το έτος έκδοσης της συνταξιοδοτικής πράξης του κύριου φορέα αλλά και ο συντελεστής βιωσιμότητας του Ταμείου.
Ο νέος μαθηματικός τύπος θα «επεκταθεί» τη νέα χρονιά και στους φορείς πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα.
 4. Παρεμβάσεις στα μερίσματα. Για τους δικαιούχους των μερισμάτων το «νόμισμα» έχει δύο όψεις. Από τη μία πλευρά υπάρχουν οι τυχεροί που λόγω της έκτακτης ενίσχυσης στο Ταμείο θα δουν τις αιτήσεις τους να ξεμπλοκάρουν. Συγκεκριμένα άμεσα θα δοθούν 70 εκατομμύρια στο μετοχικό ταμείο δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να καταβληθούν έως και 30.000 μερίσματα. Από την άλλη πλευρά, προβλέπεται η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και στα μετοχικά ταμεία. Αυτό επομένως ανοίγει τον δρόμο για νέες παρεμβάσεις.
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ