ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Η άμεση έξοδος συμφέρει 50.000 ασφαλισμένους

Τρεις κατηγορίες ασφαλισμένων συμφέρει να ανοίξουν άμεσα την πόρτα εξόδου στη σύνταξη, καθώς δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την περαιτέρω παραμονή στην αγορά εργασίας.
Με δεδομένο πως έχει ανοίξει η συζήτηση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό το 2015 περίπου 50.000 εργαζόμενοι πρέπει να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο συνταξιοδότησης μέσα στο έτος.
Πρόκειται για τους εργαζόμενους που έχουν ήδη «κλειδώσει» ένα ποσό σύνταξης και ακόμα και αν συνεχίσουν να δουλεύουν δεν θα έχουν ουσιαστική προσαύξηση.
Το ενδεχόμενο εξόδου πρέπει μεταξύ άλλων να εξετάσουν μητέρες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που έχουν χαμηλό μισθό, δημόσιοι υπάλληλοι που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις αλλά και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα.
Σημειώνεται πως το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η συζήτηση για το ασφαλιστικό, καθώς μια σειρά θεμάτων - με κεντρικό αυτό των ενοποιήσεων- είναι σε εκκρεμότητα.
Τον Ιανουάριο θα τεθεί σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού των κύριων συντάξεων, ενώ θα επεκταθεί στο σύνολο των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος (κάτι που σημαίνει αυτόματες περικοπές όποτε προκύπτουν ελλείμματα).
Το «Εθνος- Συντάξεις» παρουσιάζει χαρακτηριστικές περιπτώσεις που συμφέρει η «έξοδος»:
1. Γυναίκες ασφαλισμένες στο ΙΚΑ που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα ως μητέρες ανηλίκων και δικαιούνται σύνταξη με τα κατώτατα όρια. Οι ασφαλισμένες αυτής της κατηγορίας μπορούν να λάβουν σύνταξη μειωμένη με τη συμπλήρωση του 50ού έτους της ηλικίας τους ή του 52ου ή του 55ου ανάλογα με το έτος της θεμελίωσης. Στην περίπτωση που κατά τη διάρκεια του εργασιακού τους βίου δεν είχαν ιδιαίτερα υψηλές αποδοχές τότε η ασφαλιστική κλάση που θα τις κατατάξει το ΙΚΑ θα είναι ιδιαίτερα χαμηλή.
Αυτό έχει ως συνέπεια να υπολογιστεί η σύνταξή τους με τον θεσμό των κατωτάτων ορίων του ταμείου.
Ετσι αποφεύγεται η μείωση, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις δεν εφαρμόζεται η περικοπή. Επομένως αν η καταβολή της πλήρους σύνταξης απέχει από 2 ως 4 έτη τότε η συμφέρουσα επιλογή είναι η άμεση έξοδος και φυσικά όχι η αναμονή για το 2015.
Ενδεικτικά αναφέρεται το εξής παράδειγμα: γυναίκα με 6.100 ημέρες ασφάλισης που θεμελίωσε δικαίωμα το 2010 είναι σήμερα 50 ετών και άνεργη. Με τη σύνταξή της να υπολογίζεται με το κατώτατο όριο του ΙΚΑ, θα λάβει 518 ευρώ.
Στην περίπτωση που αναμείνει και αιτηθεί τη συνταξιοδότηση στα 55 τότε το ποσό της σύνταξης θα είναι πάλι 518 ευρώ περίπου.
Είναι επομένως σαφές ότι συμφέρει να υποβάλει το αίτημά της το δυνατόν γρηγορότερο.
2. Δημόσιοι υπάλληλοι, που πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις είτε όσον αφορά στα έτη ασφάλισης είτε όσον αφορά στο όριο ηλικίας. Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:
  • Δημόσιοι υπάλληλοι με θεμελιωμένο δικαίωμα για πλήρη σύνταξη που έχουν συμπληρώσει άνω των 30 ετών ασφάλισης.
Για τις κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν θεμελιωμένα δικαιώματα κι επίσης έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας λήψης της πλήρους σύνταξης ενώ έχουν ήδη άνω των 30 ετών στην ασφάλιση η συμφέρουσα επιλογή είναι η άμεση αποχώρηση όχι η αναμονή.
Αυτό καθώς η προσαύξηση που κερδίζουν παραμένοντας είναι ελάχιστη με βάση τις συντάξιμες αποδοχές που λαμβάνονται υπόψη (μισθός Οκτωβρίου 2011), ενώ η σύνταξη που θα παίρνουν δεν απέχει ιδιαίτερα από τα «καθαρά» που βάζουν σήμερα στην τσέπη.
Ο μέσος υπάλληλος 30ετίας για κάθε χρόνο παραμονής λαμβάνει προσαύξηση στη σύνταξή του μικρότερη των 35 ευρώ, ενώ στις επικουρικές η προσαύξηση είναι κάτω των 5 ευρώ. Τέλος στο εφάπαξ η προσαύξηση από ένα έτος παραμονής έχει «πέσει» στα 800 με 900 ευρώ.
Ετσι είναι σαφώς προτιμότερο όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις για άμεση έξοδο να το εκμεταλλευτούν και να αποχωρήσουν.
Οι μόνες περιπτώσεις για τις οποίες δεν είναι συμφέρουσα μια τέτοια επιλογή είναι όσοι λαμβάνουν επίδομα θέσης ευθύνης και όσοι στις αποδοχές τους υπάρχει η υπερβάλλουσα μείωση ή η προσωπική διαφορά.
Ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που έχουν θεμελιώσει δικαίωμα
3. Ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και το όριο ηλικίας λήψης σύνταξης.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ είναι από τους πρώτους που εφόσον έχουν θεμελιωμένο δικαίωμα και μπορούν να υποβάλουν αίτημα συνταξιοδότησης θα πρέπει άμεσα να σπεύσουν να υλοποιήσουν την εν λόγω ενέργεια. Τούτο καθώς οι εισφορές που καταβάλλουν είναι αντιστρόφως ανάλογες από την προσαύξηση που πλέον λαμβάνουν για κάθε έτος παραμονής.
Ετσι ο ελεύθερος επαγγελματίες, που για έναν χρόνο θα καταβάλλει στα Ταμεία του ΟΑΕΕ μια μέση ετήσια εισφορά της τάξης των 5.000 ευρώ, θα λάβει γι' αυτήν προσαύξηση στη σύνταξή του, που θα είναι κάτω των 30 ευρώ.
Είναι επομένως σαφές ότι θα πρέπει άμεσα να αναζητήσουν τη συνταξιοδότηση όσοι έχουν αυτή τη δυνατότητα είτε με 35ετία και συμπληρωμένο το 60ό έτος της ηλικίας τους είτε με συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους είτε ακόμη στα 62 με απόρριψη από τον ΟΑΕΕ και μεταβίβαση του φακέλου τους στο ΙΚΑ για απονομή της παροχής.
http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ