ΜΑΙΡΗ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

και υπό την εποπτεία Νομικού Συμβούλου.

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ-Πανεπιστημίου 64 Αθήνα

Τηλ.επικοινωνίας-2103800431

Ε-MAIL-diekperaiwsi@gmail.com

http://www.syntaksi.gr/

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

-ΘΕΜΑΤΑ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ:(ΙΚΑ-ΟΑΕΕ)
-ΚΑΤΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΝΣΗΜΩΝ
-ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ

-ΕΡΕΥΝΑ,
-ΜΕΛΕΤΗ,
-ΠΑΡΟΧΗ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥ

-ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
-ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ

-ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ ΕΩΣ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ

-ΘΕΜΑΤΑ Κ.Ε.Π.Α
-ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ Κ.Ε.Π.Α(ΚΕΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ)
*ΑΙΤΗΣΗ
*ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΩΝ
*ΥΠΟΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΛΕΓΧΟ
*ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

FACEBOOK

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Στο μικροσκόπιο οι συνταξιούχοι που εργάζονται

Ποιους περιορισμούς επιβάλλει το ΙΚΑ και πότε κινδυνεύει να υπάρξει αναστολή της καταβολής

Αντιμέτωποι με την περικοπή ή ακόμα και την αναστολή καταβολής της σύνταξής τους βρίσκονται όσοι συνταξιούχοι αποφασίζουν να εργαστούν. Τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία έχουν ξεκινήσει «σαφάρι», καθώς εκτιμάται πως 100.000 συνταξιούχοι εργάζονται εν κρυπτώ για να αποφύγουν τις περικοπές.

Πλέον γίνονται ακόμα και ηλεκτρονικοί έλεγχοι σε μία σειρά ασφαλιστικών φορέων για να εντοπιστούν συνταξιούχοι, που... ξέχασαν να δηλώσουν πως εργάζονται.
Μεταξύ άλλων έλεγχοι γίνονται στο ΙΚΑ, στον ΟΑΕΕ αλλά και σε επικουρικούς φορείς όπως είναι το ΕΤΕΑ. Με βάση τη νομοθεσία οι συνταξιούχοι που είναι κάτω των 55 ετών και συνεχίζουν να εργάζονται βλέπουν τη σύνταξη τους να αναστέλλεται μέχρι να πιάσουν το συγκριμένο όριο ηλικίας. Για όσους είναι άνω των 55 ετών προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις ανάλογα με το Ταμείο.
Στην περίπτωση του ΙΚΑ οι συνταξιούχοι που αναλαμβάνουν μισθωτή εργασία υπόκεινται στους εξής περιορισμούς:
• Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης ή των συντάξεων (κύριων και επικουρικών).

 • Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους, το ποσό της ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος των ακαθάριστων κύριων συντάξεων, που υπερβαίνει τα τριάντα ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη, καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%. Δηλαδή περικόπτεται το ποσό της σύνταξης που υπερβαίνει τα 785 ευρώ.
Για κάθε τέκνο που είναι ανήλικο ή σπουδάζει (σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και έως τη συμπλήρωση του 24ου έτους) ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία, ο αριθμός των ανωτέρω ημερομισθίων προσαυξάνεται κατά έξι ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη. Δηλαδή κατά 157 ευρώ αυξάνεται το όριο της περικοπής.
Προσοχή, καθώς σε περίπτωση καταβολής περισσότερων κύριων συντάξεων από διαφορετικά δικαιώματα, η μείωση γίνεται στο ποσό της μεγαλύτερης κύριας σύνταξης. Η επικουρική σύνταξη δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του ανωτέρω ποσού και καταβάλλεται χωρίς περικοπή.
Ο χρόνος ασφάλισης του απασχολούμενου συνταξιούχου αξιοποιείται είτε για την προσαύξηση της σύνταξής του είτε για θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος (σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις περί διπλοσυνταξιούχων). Στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (Ο.Α.Ε.Ε.) και στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (Ε.Τ.Α.Α.) προβλέπεται:
• Αναστολή καταβολής της κύριας και επικουρικής σύνταξης, μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας και καταβολή των προβλεπόμενων ασφαλιστικών εισφορών.
• Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας, το ποσό της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας ή κύριων συντάξεων που υπερβαίνει τα 60 ημερομίσθια ανειδίκευτου εργάτη -δηλαδή τα 1.570,8 ευρώ- αναστέλλεται.
Οσον αφορά στην επικουρική σύνταξη, και στην περίπτωση αυτή δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του ανωτέρω εισοδηματικού κριτηρίου και καταβάλλεται χωρίς περικοπή.
• Παράλληλα οι συνταξιούχοι γήρατος που αυτοαπασχολούνται- μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους της ηλικίας τους- υποχρεούνται να καταβάλουν τις προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις εισφορές προσαυξημένες κατά 50%.
• Σε περίπτωση που συνταξιούχος λόγω γήρατος από το ΤΕΒΕ το ΤΑΕ ή το ΤΣΑ ασκήσει επάγγελμα για το οποίο υπάγεται ξανά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ προβλέπεται η αναστολή της σύνταξης. Η αναστολή στη σύνταξη επιβάλλεται ανεξαρτήτως ηλικίας.
Σε περίπτωση που συνταξιούχος λόγω γήρατος του ΟΑΕΕ άνω των 55 ετών ασκήσει επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του ΕΤΑΑ, προβλέπεται αναστολή του ποσού της μηνιαίας ακαθάριστης κύριας σύνταξης ή του αθροίσματος αυτών, που υπερβαίνει τα 1.570,8 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 157 ευρώ για κάθε τέκνο του συνταξιούχου που είναι ανήλικο ή σπουδάζει ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.
• Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας του ΟΑΕΕ. Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος αναλάβει μισθωτή εργασία, η σύνταξη διακόπτεται εάν από την απασχόλησή κερδίζει -ανάλογα με τον βαθμό της αναπηρίας- περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος. Σε περίπτωση που ασκήσει επάγγελμα υπαγόμενο στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, προβλέπεται η διακοπή της σύνταξης.
 www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας στα παραπάνω τηλέφωνα απο τις 14.00-16.00
ή κατόπιν ραντεβού να έρθετε απο το γραφείο μας...
Ευχαριστούμε πολύ